Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПолитикаТОП новини
Популярно

Следизборна равносметка в област Кюстендил

Кметски места в по две от деветте общини в Кюстендилска област спечелиха “БСП за България”, ГЕРБ и “Партия на Зелените” на последните местни избори. Двама кандидати, издигнати от коалиции от партии “Граждани за общината”, спечелиха две общини, а деветата – независим кандидат. В изборната надпревара се включиха 52-ма кандидат кметове. В пет общини от областта се проведоха балотажи.

Кандидатите за кметския стол в Кюстендил бяха десет.  Огнян Атанасов от “Партия на Зелените” спечели кметското място на балотаж с 68.63  процента и 15 319 от гласовете на избирателите срещу досегашния кмет на града Петър Паунов.

Новият кмет на Кюстендил – Огнян Атанасов е инженер по образование, общински съветник два мандата, женен, с две деца. Той е заместник-председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

Кюстендил да бъде чист град и да върне курортния си облик, да е град, в който може да се развива бизнес и да е привлекателно за живеене и работа място са част от приоритетите на новия кмет.

Девет претенденти за кметския стол имаше в община Дупница. Там Първан Дангов от “БСП за България”, спечели балотажа с 61,04 % от избирателите (8959 гласа) срещу досегашния кмет на града с три поредни мандата Методи Чимев от ГЕРБ, който получи 36,49 % (5356 гласа).

Дангов има един мандат като кмет през 2003-2007 година. Завършил е ветеринарна медицина, на 53 години е. По време на мандата му като кмет на града започна публичният дебат за влиянието, бизнеса и политическите практики на братя Галеви – Ангел Христов и Пламен Галев. В новата си програма той залага на периодична подмяна на всяка улична настилка, с водопровод и канализация, и план за преодоляване на недостига на вода. По отношение на здравеопазването той ще настоява за равен достъп на всички, включително и на тези, които нямат платени здравни вноски, като те ще бъдат за сметка на общинския бюджет. Дангов обещава да прави регулярни срещи с директорите на училищата с професионална насоченост за адаптиране на учебните планове, които да намерят реализация в общината.

В Бобов дол досегашният кмет Елза Величкова спечели изборите на първи тур с 65,74 процента от гласовете на избирателите. Тя беше  подкрепена от коалиция “Партия на зелените” (“Партия на зелените”, “БСП за България”, “Има такъв народ”, “Заедно за силна община”) и досега има два кметски мандата. Кандидатите за кмет на общината бяха петима. Величкова е юрист по професия. Програмата и за следващите четири години предвижда запазване на съществуващото производство в района, на открития рудник, обувните фабрики и решаване на проблема с водоснабдяването в селата в общината.

В Община Бобошево Стефан Тачев от коалиция “Граждани за Общината” (“Граждани за Общината”, Партия “Консервативна България”) спечели изборите на втори тур, като получи подкрепата на 51,52 процента (814 гласа) от участвалите в балотажа.  Петима бяха кандидатите за кмет на Бобошево. Стефан Тачев е на 57 години, баща е на три деца. Работи във фирмата за сладкарски изделия на дъщеря си.

Само с тринайсет гласа разлика Станислав Горов от коалиция от партии “Граждани за общината” беше избран за кмет на община Кочериново. Той получи 49,74 % от гласовете на балотажа срещу  досегашният кмет на общината Иван Минков, с 49,23 % подкрепа, който има три последователни мандата.

В община Невестино досегашният кмет Димитър Стаменков се пребори за пореден, шести мандат, още на първия тур на местните избори. Той получи 58,94 процента подкрепа. Четирима бяха кандидатите за кмет на общината. Стаменков  е бивш офицер от “Строителни войски” и управлява общината от 2003 г., след частични избори.

Дългогодишният кмет на община Рила Георги Кабзималски от партия ГЕРБ спечели изборите още на първи тур. Той получи  54,23 процента доверие и спечели шести мандат. Роден е в гр. Рила. Завършил е висше образование в сферата на социалната педагогика и социалното подпомагане. Семеен, с две деца.

Според Кабзималски дългогодишен проблем за община Рила е водата. Реконструкцията на довеждащия питеен водопровод от с. Пастра е задължителна, а така ще се решат проблемите на хиляди жители от Рила, Кочериново и Бобошево, ще се спре и разхищението на вода от течове.

Четирима кандидати – двама мъже и две жени, се бориха за кметското място в община Рила.

В Сапарева баня на балотаж Калин Гелев от партия ГЕРБ спечели местните избори с 53,14 процента. Досега Гелев има два мандата като кмет на общината. Опонентът му Васил Маргин от местната коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България”  получи 44,73 процента подкрепа.

През годините  Калин Гелев е развивал собствен бизнес, бил е общински съветник от ГЕРБ в местния парламент, с висше образование е, семеен. Приоритет в работата му ще бъде справянето с отпадъците. Шестима бяха кандидатите за кмет на общината.

Радко Петрунов от коалиция “БСП за България” е преизбран за кмет на най- малката община в България – Трекляно. На първи тур за него гласуваха 419 избиратели, което е 65,57 % от имащите право на глас.  Петрунов се кандидатира за четвърти пореден път. Четирима кандидати се бориха за кметския пост в община Трекляно на местните избори.

Източник: БНР

Подобни публикации

Back to top button