Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЕкологияНовини
Популярно

Еколози от Кюстендил се обявяват против разрешение за добив на злато и литий край Трекляно

Декларация против решение на Министерски съвет ще инициира общинският съветник инж. Огнян Атанасов на следващото заседание на Общинския съвет в Кюстендил, съобщи той пред медиите.

Решението е публикувано в “Държавен вестник”, бр. 17/21.02.2023 г. С него се дава разрешение за откриване на производство по предоставяне на разрешение за търсене и проучване на подземни богатства по чл. 2, ал. 1, т. 1 от Закона за подземните богатства – метални полезни изкопаеми, в площ “Здравков дол”, разположена на територията на общини Кюстендил и Трекляно, област Кюстендил. Атанасов ще настоява Общинският съвет в Кюстендил да се противостави на разрешението.

Съветникът настоява за отмяна на решението на МС, както и да се търси среща с ръководството на Министерството на енергетиката и премиера. Атанасов посочи, че въпросната площ е част от същата онази площ “Злогош”, за която вече имаше протести по повод друго инвестиционно предложение, през 2019 година. Тогава масовото недоволство доведе до отмяна на решението на МС, защото съществува вероятност проучвателните дейности да окажат негативно влияние върху подземните води в района, както е отбелязано в становище на Министерството на околната среда по случая, припомни Атанасов.

“Всички жители на община Кюстендил и община Трекляно трябва да бъдем непримирими и да защитим от замърсяване с тежки метали водата, която пием и ползваме за напояване”, каза още общинският съветник.

Еколози от района твърдят, че разрешението за проучване на мина за добив на злато и литий в площ Злогош ще отрови повърхностните и подземни води в Кюстендил – Трекляно – Земен. Природозащитниците допълват, че в района скалите са богати на арсен и живак, според геоложките данни от проучване на Софийския университет.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button