Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Кюстендилци отбелязват празника си с традиционни ритуали, концерти и цветно изложение

Кюстендилци отбелязват днес празника на града си – “Кюстендилска пролет”. Честванията започнаха с молебен за здраве и благоденствие на жителите и гостите на града, отслужен от Белоградчишкият епископ Поликарп и свещеници от Кюстендилска духовна околия.

Сред гостите на празника днес бяха Адрианополският епископ Евлогий – игумен на Рилския манастир, Силвия Георгиева – изпълнителен директор на Националното сдружение на общините, много политици.

“Отново сме тук, на площада в Кюстендил – в радост, мир и земна любов, за да посрещнем пролетта и заедно с това начало да подтикнем мислите си към Възкресението на Господа Исуса Христа, за да се подготвим за празника на празниците, който предстои да посрещнем”, каза в словото си епископ Поликарп. Той поздрави жителите на Кюстендил от името на българския партриарх Неофит, който наскоро стана почетен гражданин на Кюстендил и уточни, че отличието му ще бъде връчено на 23 март. От името на българския партриарх, епископ Поликарп пожела на жителите и гостите на Кюстендил здраве, просперитет във всяко отношение, благословение на труда на ръцете. “Да бъде благословено новото начало”, пожела Белоградчишкият епископ Поликарп.

“Отново ни събра онзи дългоочакван миг, в който със задоволство изпращаме тягосната въздишка на отиващата си зима. И няма облак, който да скрие онзи светъл лъч, който се устремява към всяко сърце, защото вече сме галени от този благоуханен вятър, който донася уханието на всяко цвете – красотата на великото – в малкото. Птиците и животните вече носят своята небесна любов, а ние сме изправени до ярките символи на Кюстендил – трите лястовици, хванати една за друга, и символизиращи троичното единствено по пътя към мира и спасението. Честита пролет, Кюстендил! Честита пролет, Българийо, родена да даваш живот през вековете”, се обърна към жителите на Кюстендил кметът Петър Паунов.

На сцената на централния площад “Велбъжд” се състоя и традиционният ритуал по предаването на символите на града от миналогодишните на новоизбраните девойки “Кюстендилска пролет”. “Бъдете здрави и благословени. Нека пъстрите цветове на пролетта да ви зареждат с щастие и положителни емоции и нека заедно да продължаваме да пазим прекрасните си традиции! Честита пролет, Кюстендил”, отправи своя поздрав и носителката на короната “Кюстендилска пролет” 2023 Моника Йорданова.

По повод пролетния празник, в центъра на града днес се провежда и изложение на цветя. В празничната програма в центъра на града се включиха артистите от ансамбъл “Пирин”, които представиха своя нов спектакъл “През девет планини”.

Празникът продължава и на сцена “Базиликата” в лесопарк “Хисарлъка”, където по стар обичай избраната за символ на града девойка “Кюстендилска пролет” отправя поздрав към своите съграждани по повод настъпването на първия пролетен ден. За настроението на гостите там се грижат кюстендилските изпълнители Симона Петрова – Мона, Димана Крумова и Кристиян Янкулов.

Източник: БТА 

Подобни публикации

Back to top button