Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани
Популярно

Ракетен двигател беше тестван в Кюстендил

Ракетен двигател с екологично гориво беше тестван в Кюстендил

Наземен тест на ракетен двигател с екологично гориво, представляващо най-мощната за България разработка за граждански цели, беше направен днес край Кюстендил.

Тестът се проведе под ръководството на инженер Христофор Скандалиев, докторант по химически науки и д-р инженер Калин Крумов – преподавател по топлотехника и беше част от научен експеримент на Химикотехнологичния и металургичен университет в София.

“Формулата на зеленото гориво не създава токсични емисии и е разработвана повече от три месеца”, разказа Скандалиев. Съставките обаче са технологична тайна.

“Самото гориво има многобройни приложения”, разказа още той и разкри, че подготовката за провеждането на експеримента е отнела около месец. В екипа участват пет човека, университетът и школата по ракетомоделизъм към Обединения детски комплекс в Кюстендил. Предстои съвсем скоро да бъде изработена и експериментална ракета от школата при ОДК и да бъде направен нов тест на двигателя.

Преди няколко години ракетната  школа, заедно с Христофор Скандалиев, разработиха и тестваха ракетно гориво от череши, наречено черешов ракетен карамел. Идеята беше то да се използва като заместител на съществуващите твърди горива за противоградови ракети, защото не създава токсични емисии.

Източник: БНР

Подобни публикации

Back to top button