Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПолитикаТОП новини
Популярно

Граждани организират подписка срещу замърсяването от ТЕЦ „Бобов дол”

Нова подписка срещу замърсяването от Топлоелектрическата централа (ТЕЦ) „Бобов дол“ започнаха граждани, съобщиха от „Грийнпийс” – България. От организацията посочват, че всеки заинтересован може да подкрепи исканията им до 15 май, като изпрати писмо от специална страница на организацията.

Сред оплакванията на местните хора, живеещи в с. Големо село, разположено на 400 метра от площадката на топлоцентралата, е, че ежедневието им е свързано със сажди по прозорците, в дворовете и градините, на детската площадка; честа миризма на сяра; оплаквания от болести на дихателната система и злокачествени заболявания, както и дни, в които е невъзможно да се излиза навън заради запрашаване.

“Тази седмица е ключова за тяхната битка за правото да дишат чист въздух. Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС) реши по собствена инициатива да преразгледа условията, при които ТЕЦ „Бобов дол” има разрешително да работи. Безпрецедентното ѝ решение е признание за значителното замърсяване, за което местните сигнализират от години”, заявиха от „Грийнпийс“ – България.

Предвижда се и актуализация на редица условия, свързани със съвместното изгаряне на отпадъци, биомаса и въглища. Това повдига въпроси дали централата все пак е ползвала този вид гориво и досега, и дали планира да го използва в бъдеще.

В отговор на агенцията жителите на Големо село събират подписи към становище, което ще бъде изпратено до Росалина Инджиева, изпълнителен директор на ИАОС. Исканията на хората са за поставяне на измервателна станция за въздуха в Големо село, публични данни от измерванията в реално време, спиране на работата на централата, когато нарушава нормите за замърсяване и изискванията за работа, и забрана за горенето на отпадъци в инсталацията.

Подписката вървеше в цялата община, а събраните подписи са подадени към ИАОС, каза за БТА кметът на село Големо село Васил Васев. Той посочи, че допреди няколко дни в селото е стояла и мобилната измервателна станция, но замерването на състоянието на въздуха е приключило на този етап. Мобилната станция идва в селото четири пъти в годината и остава там за по 15 дни.

“Нямаме информация, че в момента в централата се горят отпадъци, това беше преустановено при предишни проверки на прокуратурата”, каза Васев. В момента проблеми няма, времето е влажно, а вятърът – в друга посока. Проблемите ще дойдат, щом започнат жегите, коментира пред БТА още Васев.

ТЕЦ „Бобов дол” е системен замърсител на околната среда: почти непрекъснато изпуска тъмен дим през високия си комин, който няма пречиствателни съоръжения; обгазява съседните населени места с неорганизирани емисии от площадката си; запрашава региона с пепел от въглища; изпуска непречистени води в съседната река, заявяват още от „Грийнпийс“ – България.

“В момента работим на нормален режим, нямаме нито жалби, нито оплаквания”, каза за БТА пък директорът на ТЕЦ „Бобов дол“ инж. Любомир Спасов. Той посочи, че няма информация и за инициативата на ИАОС за преразглеждане на условията, по които работи ТЕЦ-ът. Обикновено тези инициативи започват около и преди избори, коментира още директорът на централата.

По данни, предоставени на „Грийнпийс” – България, мотивите за преразглеждане на условията на разрешителното на ТЕЦ „Бобов дол” се базират на информация от 2019-а и 2020 г. През 2019 г. Регионалната инспекция по околната среда отчита превишение на средноденонощната норма за прахови частици, а за замърсителя серен диоксид – 47 превишения на средночасовата норма при разрешени 24 годишно, осем превишения на средноденонощните норми при разрешени три годишно, както и превишаване на алармения праг в продължение на пет последователни дни през октомври 2019 г. В началото на 2020 г. Басейновата дирекция в Благоевград отчита замърсяване на река Разметаница и на подземни води, които се използват за питейно-битово водоснабдяване и би трябвало да бъдат защитени.

И двете контролни институции препоръчват на ИАОС да включи по-стриктни условия за работата на централата, за да предотврати допълнителни заплахи за околната среда и здравето на хората.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button