Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

Откриват нова изложба в Кюстендил

Изложбата "Балкански истории на една американка - просвета, хуманизъм и спасение по време на войни" беше открита в Кюстендил

Изложбата “Балкански истории на една американка – просвета, хуманизъм и спасение по време на войни” беше представена в кюстендилското читалище “Братство”.

Експозицията представя фотоси, дневник и писма на Мери Матюс от колежа “Маунт Холиоук”, допълнени с разказите на спасените и техните наследници, учителките и учениците от Американското училище в Битоля.  Двайсет и две табла разказват историята на протестанството в Европейска Турция и в град Битоля, Република Северна Македония.

Изложбата е по повод навършващите се през тази година 120 години от установяването на дипломатически отношения между Република България и Съединените американски щати. През далечната 1903 година българският княз Фердинанд приема акредитивните писма на Джон Б. Джаксън, пълномощен министър на САЩ за Гърция, Румъния и Сърбия, който става първият дипломатически агент на САЩ за България.

Мис Мери Матюс е американка, която идва като доброволка за разпространение на протестанството в границите на Османската империя в края на 19-и век и остава на територията на земите, обитаеми с българи, по-точно в българския град Битоля, носещ тогава името Монастир, до 1920 г. Тя съумява да сътвори един американски информативен център – учебно заведение за девойки в Монастир. Нейната цел е да го трансформира в център на знанието за цялата прилежаща територия.

Тя съумява да запази своето гнездо на познание и прогрес по време на Балканските и Първата световна войни, но не успява да се пребори със забраната за използването на български език във Вардарска Македония, след окупацията през 1918 година.

Това е второто представяне на изложбата в България, предстои тя да бъде представена и пред българската диаспора в Чикаго, САЩ.

В Кюстендил изложбата може да се види до края на месеца, каза председателят на читалището Иван Андонов, който представи фотоизложбата.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button