Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

От творби за душата – в творби за окото

Изложбата “Изкуство в книга – ARS IN LIBRO” беше представена в Кюстендил, предаде репортер на “Фокус“. Събитието се състоя пред “Детски отдел“ На Регионална библиотека “Емануил Попдимитров“ и е сътворена от библиотекарят в читалище “Христо Ботев“ – Рила Соня Първанова. Тя вдъхва нов живот на отчислените книги посредством техниката “Оримото“.

“Едно от решенията за отчислените книги от библиотеката е да ги превърнем в произведения на изкуството. Създаваме върху книгите образите на Левски, Ботев, Паисий Хилендарски, Свети Иван Рилски, образи на анимационни герои, сърца, букети“, разказа Соня Първанова. По думите й по този начин отчислените книги не отиват за вторични суровини, а им се дава нов живот.

Чрез малко сгъване, рязане и украсяване се създават различни радващи окото декорации – но и обемни надписи и портрети на исторически личности. Така продуктът от ръчните занимания може не просто да декорира, но и да акцентира, насочва и образова.

Като всеки предмет, книгата се амортизира във времето. Освен книжното тяло, остарява и книжното съдържание – информацията губи давност или се пренася в интернет, преизданията обикновено идват с усъвършенствани превод и полиграфия. Възможните причини за отчисляване на книга са много, но сценарият за живота й след това е най-често един – пунктът за вторични суровини. Там, където здравият разум не вижда варианти, се намесва творческият устрем. И ненужното преди се превръща в съкровище.

Източник: ИА Фокус

Подобни публикации

Back to top button