Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниТОП новини

Най-голямата фотоволтаична централа в България – ФЕЦ “Верила”, беше открита край дупнишкото с. Крайници

Най-голямата изградена до момента соларна централа в България – ФЕЦ “Верила” (123 мегавата), беше официално пусната в експлоатация днес. Чрез нея “Електрохолд Трейд” ще захранва телекома Yettel и компанията за телекомуникационно оборудване CETIN със зелена енергия през следващите 10 години, след като двете страни сключиха PPA договор (за изкупуване на електрическа енергия). Това е най-големият корпоративен договор в България до този момент. Той ще обезпечава съответно 80 процента и около 86 процента от общото потребление на двете компании, съобщиха от пресцентъра на компанията.

Този парк и подобни проекти са стъпката, която ще преведе електроенергийния сектор към едно по-модерно и чисто производство, казаха при откриването представители на централата. Те подчертаха, че ФЕЦ “Верила” е уникално съоръжение и е единствено по мащаба си в България. Разположено е на 13 000 декара, където са инсталирани над 220 хиляди панела и в дни с интензивно слънце греене като днешният, може да захрани области като Кюстендил и Благоевград.

“Електрохолд Трейд” е сред най-големите лицензирани търговци на електроенергия в България и е част от едноименната група, собственост на най-големия публичен холдинг в страната – “Еврохолд”. Yettel е един от водещите телекоми, а CETIN – един от големите доставчици на телекомуникационни услуги на едро. И двете са част от чешката PPF Group.

Инвестицията във ФЕЦ “Верила” е малко над 200 млн. лв., осигурена със собствени средства и финансиране от “Банка ДСК” и Varengold Bank, посочиха от компанията. Инвеститор е проектната компания “Белозем солар парк”, сред чиито собственици са и мажоритарните акционери в “Еврохолд”. Главен изпълнител на инсталацията е българо-германската SUNOTEC – един от лидерите в Европа в изграждането на фотоволтаични централи.

ФЕЦ “Верила” е разположена на южния склон на Верила планина до с. Крайници. Местоположението й на 700-1000 м надморска височина, на неравен терен със стръмни склонове превръща проекта в един от най-предизвикателните и атрактивните в Европа.

Централата съдържа над 220 000 соларни панела и повече от 4240 т стоманена конструкция.

Инсталираната мощност на фотоволтаичния парк съставлява 7 процента от общия капацитет на изградените до момента мощности в този сегмент в страната. В момента в страната са инсталирани около 1700-1800 мегавата фотоволтаични мощности.

В строителството на централата участва екип от  над 200 експерти на SUNOTEC, а самото строителство започна  през септември 2022 г., беше припомнено на откриването.

На официално събитие по случай откриването на ФЕЦ “Верила” присъстваха евродепутатът Цветелина Пенкова, член на комисията по промишленост, изследвания и енергетика, областният управител на Кюстендил Александър Пандурски и кметът на Дупница Методи Чимев, както и други официални гости и представители на бизнеса.

Министърът на енергетиката Румен Радев изпрати поздравително писмо. В писмото си Радев посочва, че ФЕЦ “Верила“ е една от най-сериозните инвестиции в страната ни през последните години, а комплексът е важен етап от осъществяването на прехода към нисковъглеродна и кръгова икономика в страната.

ФЕЦ “Верила” е голяма зелена стъпка в прехода на България и Европа към чиста енергия от възобновяеми източници. Стратегията на компанията като един от водещите доставчици на пазара е да предложи зелени и устойчиви във времето решения за своите клиенти. “Електрохолд” има екип от професионалисти с опит в енергийния мениджмънт и необходимата инфраструктура, за да разшири присъствието си във ВЕИ сектора в близкото бъдеще, заяви на събитието Карел Крал, главен изпълнителен директор на “Електрохолд”.

“Този проект е част от стратегията ни за развитие, която предвижда изграждане на вертикално интегриран бизнес модел, включващ производство, разпределение, доставка и продажба на зелена електроенергия. Ние вече мислим за следващите стъпки – разширяване на ВЕИ мощностите и прилагането на най-добрата форма на съхранение на произведената зелена енергия“, каза Кирил Бошов, председател на Управителния съвет на “Еврохолд” и председател на Надзорния съвет на “Електрохолд Продажби”.

Очакваме до края на годината портфолиото ни от възобновяеми мощности да достигне над 500 МW, каза Кирил Бошов, председател на Управителния съвет на “Еврохолд” и председател на Надзорния съвет на “Електрохолд Продажби”.

“Гордеем се, че имаме ключов принос за зеления енергиен микс на България чрез изграждането на соларни централи като Верила”, каза Калоян Величков, основател и главен изпълнителен директор на SUNOTEC.

Проектът определено поставя на картата България като една от водещите прогресивни и зелени държави в нашия регион. Когато става въпрос за успехи е добре да имаме усещането за гордост за това, което сме постигнали, каза при откриването евродепутатът Цветелина Пенкова, която подчерта, че в София все още се провежда една от най-мащабните в Европа конференции за заления преход.

“Пътят е много сложен, ние вървим в правилната посока, на не бива да си позволяваме да изоставаме, защото конкуренцията в енергийният сектор продължава да се увеличава. Откриването на днешното съоръжение е много навременно, защото в момента в Европейския парламент, работим по ключово законодателство – законодателният акт за промишленост с нулеви нетни емисии. Това означава, че Европа върви към процес на реиндустриализация, че тези съоръжения и компонентите за тях трябва да започнат да се произвеждат отново на нашия континент. Макар това да звучи абстрактно за някои от вас, вече има осъзнаване, че ние няма как да имаме стабилна и независима енергийна система , ако не вложим достатъчно усилия и финанси в развитието на производството на реалната икономика, на кадрите. Такъв тип проекти трябва да бъдат част от цялостния енергиен план в България”, посочи още Пенкова.

Имаме един реално действащ зелен обект, реална стъпка, която е направена в нашата област, каза при откриването областният управител на Кюстендилска област Александър Пандурски. Той посочи, че в Кюстендилска област такава мащабна инвестиция не се е случвала.

През септември, когато бяхме поканени за първа копка районът беше напълно различен. Само за девет месеца обектът вече работи, отбеляза кметът на Дупница Методи Чимев.

Официалните гости се разписаха на специален сълънчев панел.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button