Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини
Популярно

Крум Дамянов спечели наградата “Иван Лазаров”

Крум Дамянов получи Националната награда за скулптура "Иван Лазаров" в художествената галерия в Кюстендил

Крум Дамянов получи Националната награда за скулптура “Иван Лазаров” в художествената галерия в Кюстендил. Церемонията се състоя днес, в Деня на народните будители.  Дамянов получава наградата за изложбата си “Скулптура и процес”, представена в галерията “Владимир Димитров – Майстора” в Кюстендил, от 2 юли до 30 септември, част от която може да бъде видяна и днес в галерията.

“Благодаря от все сърце. Много навреме идва това нещо. Когато на човек му се отдалечи твърде много рождената дата като година, сещането за него става все по-рядко и това, което случва в момента между мен и вас- много благодаря!”, каза при получаването на наградата Крум Дамянов.

Новият лауреат на Националната награда за скулптура е избран измежду петима номинирани автори, сред които освен него са Павел Койчев, Борис Гондов, Павлин Радевски и Пламен Аврамов. Те бяха представени от директора на Съюза на българските художници Любен Генов. Всички номинирани творци получиха грамоти.

Днес  в галерията беше открита и изложба на миналогодишния лауреат Ивайло Аврамов, който я показва в недовършената част на галерията. Произведението му “Опори” е специфично свързано със средата, в която е изградено – първата зала в новото, незавършено архитектурно пространство.

Наградата “Иван Лазаров” е учредена през 1978 година и е връчвана до 1989 година. Присъжда се на един български скулптор за ярки постижения в областта на скулптурата през предходната година. Новият лауреат получи днес статуетка – копие на скулптура на Иван Лазаров и парична награда от девет хиляди лева, предоставени от Община Кюстендил, Министерство на културата и Съюза на българските художници.

Статуетката, която се  връчва на лауреата, е копие на умален модел на изваяна преди повече от осемдесет години от класика на българската скулптура Иван Лазаров фигура на духовника Пимен Зографски, за когото пръв споменава Паисий в своята “История Славянобългарска”. Скулптура на зографския монах, с четка и икона в ръце, която била поставена в двора на Националната художествена академия, била унищожена по време на бомбардировките над София през януари 1944 година.

Националната награда е учредена на името на акад. Иван Лазаров (1889 – 1952) – виден български скулптор и художник, роден на 2 октомври 1889 г. в Карлово. Възпитаник на скулптора Жеко Спиридонов, Иван Лазаров специализира в Германия, след което се завръща в България. Той е преподавател по скулптура в Държавната художествена академия (1919 – 1952) и неин директор (1932 – 1935; 1937 – 1939; 1943 – 1945). Основател и пръв директор на Института за изобразителни изкуства при Българската академия на науките (1948 – 1952). Сред най-емблематичните творби на акад. Иван Лазаров са “Те победиха”, “На нож”, “Очакващи жени”, “Еснафи”, “Плачещи жени”, “Берон” (бронзов бюст в Борисовата градина – София), паметник на гроба на Димчо Дебелянов (в Копривщица). През 1968 г. къщата и ателието на акад. Иван Лазаров са превърнати в музей.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button