Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

Фестивал “Балканска черга” ще се проведе в Шишковци

Международният фестивал "Балканска черга" ще се състои от 15 до 17 септември в с. Шишковци

Единадесетото издание на Международния фестивал “Балканска черга” ще се състои от 15 до 17 септември в с. Шишковци, община Кюстендил. Фестивалът на занаятите, традициите и обичаите събира в средата на септември за три дни гости и участници от три съседни държави – Република Северна Македония, Сърбия и България, съобщи за БТА организаторът Борислав Крумов – председател на сдружение “Роден край”.

Тази година акцентът във фестивалните дни ще бъдат местните производители от села в Кюстендилско – малки фабрики и цехове, произвеждащи различни стоки от сушени плодове, през пластмасови изделия, до бельо. Сред поканените са шивашки цех, къщи за гости, заведения за хранене, спиртоварна. Ще има и гости от Босилеградски села в Сърбия, които също ще презентират продукцията си, добави Крумов.

“Идеята ни е тази година да направим изложение на този бизнес, който се развива в селата и ги поддържа живи”, добави председателят на сдружение “Роден край”.

Той допълни, че фестивалът ще бъде изпъстрен с богата фолклорна програма, кулинарни и занаятчийски демонстрации, изненади за малки и големи. Ще има демонстрация на изработка на керамични изделия, на опинци, на традиционен хляб. В дните на фестивала са включени и изложения на зелници, баници и погачи.

“Фестивалът ни обединява и събира на една обща черга и обща трапеза, на която да покажем колоритните си занаяти и специфични умения“, разказа още Крумов.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button