Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПолитикаТОП новини
Популярно

Дупница тръгва на протест заради проблемите във водния сектор

Дупница тръгва на протест заради проблемите във водния сектор, съобщиха от Общинския съвет в града. Според ръководството на местния парламент повече от две години Дупница е жертва на непълната и неефективна законодателна уредба във водният сектор. Непълнотите и пропуските й не позволяват общината да получи европейско финансиране, с което да подмени така необходимите водопроводи и канали. Тази неефективност касае не само жителите на общината, а общо шест области в Република България.

“Същевременно общината ни е подложена на безпрецедентен натиск за консолидиране в общ воден оператор. Използват се всевъзможни похвати и натиск, ръководени и координирани от МРРБ в съучастие с КЕВР и множество други държавни органи. Целта е ВиК – Дупница да бъде доведено до фалит и да бъдем принудени да приемем “Кюстендилска вода“ЕАД. Без гаранции за подобряване на качеството на услугата, без гаранции за реални и адекватни инвестиции, но с увеличение на цената от 162%“, посочиха от Общинския съвет.

В същото време кметът на общината и общинският съвет са провели десетки срещи и заседания във всевъзможни формати. Многократно са поставяни виждания и предложения. Дупница иска действия и решения за водният сектор, а не неясни обещания за бъдещи ползи без адекватни и разписани ангажименти.

“За съжаление всички наши искания са оставени без резултат. Затова кметът на общината и Общински съвет – Дупница обявяват готовност за протестни действия със следните искания: МРРБ да одобри излизане на община Дупница от Асоциация по ВиК – Кюстендил; КЕВР да разгледа и одобри бизнес – плана на ВиК – Дупница“, допълниха от Общинския съвет.

В случай, че исканията не бъдат одобрени, ще се пристъпи към предупредителен протест, който ще се състои на 26 май от 13.00 часа до 14.00 часа на главен път Е -79, в зоната на “Дупнишките барикади“. Протестът ще е с искане за оставки на министъра на регионалното развитие и благоустройството, както и на Иван Иванов – председател на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Източник: ИА Фокус

Подобни публикации

Back to top button