Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

Трето издание на фестивала “Сцени на Струма”

В началото на септември започва третото издание на фестивала "Сцени на Струма" в Кюстендил

Музикална къща “Престо”, Община Кюстендил и читалище “Братство” – Кюстендил за трета поредна година организират фестивала “Сцени на Струма”. В предстоящото издание ще се включат община Радомир и KVZ – Music. Това съобщиха от кюстендилското читалище “Братство”.

Фестивалът ще се състои от 2 до 9 септември тази година, негов патрон и партньор е посолството на Република Гърция в България. В синхрон с идеята и името на фестивала, тази година сцените ще бъдат на различни места по поречието на р. Струма – София, Радомир, Кюстендил и Аспровалта – Гърция,  където ще се състои заключителен концерт.

“Това ще даде още един, по-нетрадиционен начин да представим българската и гръцката култура, както на хората от тези райони, така и на гостите от други краища на двете страни, както и на посетители от други държави, включително представени от дипломатически мисии”, посочиха организаторите.

В първите две издания на фестивала се представиха участници от България, Англия, Азербайджан, Албания, Франция, Китай, Аржентина, Мароко, Швейцария. Тази година организаторите очакват  гости и от Германия, Израел, Етиопия.

Отново ще се включат както деца, така и възрастни – любители и професионалисти в различни сфери на изкуството и спорта.

Фестивалът “Сцени на Струма” обединява духовното и физическо усъвършенстване и помага да се докоснем и опознаем чуждите култури. Той включва разнообразни прояви, свързани с различни изкуства – музика, поезия, танци, театър, рисуване, както и бойни изкуства. Новото в третото издание на фестивала е, че показваме кино и фотография, коментираха още организаторите.

За първи път те ще посветят цял ден на културата на друга държава – Гърция, което ще стане на 3 септември, като празникът ще бъде открит от посланика Алексиос Мариос Либеропулос.

Организаторите посочиха още, че в Пиргова кула в Кюстендил, от 3 до 10 септември може да бъде видяна изложбата “Пиргова кула – щит на културата”, предоставена им от “Галерия 13” от град Драма, Гърция. В залата на читалище “Братство” в Кюстендил – пък могат да бъдат видяни прожекции на наградени филми от Международния фестивал за късометражно кино в Драма, Гърция.

Откриването на фестивала е на 2 септември, събота от 11:00 часа. Освен традиционния концерт “Приятелство” с изпълнения на деца и младежи, ще бъдат отново разположени щандове с информация за други държави. Фотоизложба ще представи: “Непознат, а толкова близък: Азербайджан”.

Програмата на фестивала включва участия на Цветана Бандаловска – сопрано, Християна Лоизу – сопрано, Марио Николов – тенор, Светлана Иванова – сопрано, Деница Казакова – цигулка, Анна Янкова – мецосопрано, Мичо Димитров – цигулка, както и Анна Танчева – актриса, която ще представи “Най-чистата четка” – музикално поетичен спектакъл, посветен на живота и картините на Майстора, Диана Каваклийска с моноспектакъла “Поетесата”. На солистите ще партнира “Симфониета Видин”.

На сцените на Струма ще се изяват и изпълнители от Албания, Азербайджан, Германия, Гърция, Китай и Швейцария.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button