Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниПрепоръчани
Популярно

Ръст на безработните в Кюстендил

Увеличава се броят на безработните лица, регистрирани на територията на общините Кюстендил, Невестино и Трекляно, съобщиха от Дирекция “Бюро по труда“ – Кюстендил. Общият брой е 1 961 регистрирани безработни лица, с равнище на безработица – 10.2 %.

Спрямо предходния месец броят се увеличава с 50 лица, а спрямо аналогичния период на 2022 година броят на регистрираните безработни лица скача с 248 души.

Според експертите причината за увеличението на броя на регистрираните лица е приключване на заетостта по някои от програмите за заетост, както и активиране на дейностите по активиране на неактивни лица, които да бъдат регистрирани в бюрото по труда, с цел включване в подходящи обучения и устройване в заетост.

Равнището на регистрираната безработица през месец октомври 2023 г. е изчислена като дял на регистрираните в бюрата по труда безработни лица към икономически активните лица, установени при Преброяване 2021 година.

Данните показват, че броят на безработните висшисти е 172 души, а на тези с начално образование – 779 души. Безработните със средно образование са 625, а тези с основно образование – 385 души. От общия брой регистрирани безработни лица 576 са продължително безработни – с регистрация в бюрото по труда над една година.

Източник: ИА Фокус

Подобни публикации

Back to top button