Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини
Популярно

Изложба в отбранителна кула в Кюстендил

Музеят в Кюстендил и художникът Станислав Божанков показват изложба в отбранителна кула от 15-16 век

Регионалният исторически музей “Акад. Йордан Иванов”- Кюстендил и кюстендилският художник Станислав Божанков – Станко ще покажат изложбата “За корените (Живопис, графика, колажи)”. Изложбата ще бъде открита в зала “Пиргова кула” утре, съобщиха от музея.

Експозицията е опит за локализация, търсене на идентичност и себеразбиране, казва авторът на изложбата и допълва, че корените в действителност са както начало, така и край. “По средата събираме знания, анализираме принципи, приоритети, формулираме добро и зло. Крайно, нетрайно, безуспешно… И по човешки грешно…”, казва Божанков, цитиран от музея.

“Изложбата “За корените” не е толкова в смисъл на личностна или културна традиция, а по-скоро като усещане за съобщност с хармонията,  със самия себе си, с предчувствията и хипотезите – преживявани или не, разпознавани или не, въобразявани или не, но винаги вдъхновяващи. Изложбата е опит за създаване на новите очаквания в глобалните предчувствия на човека, превърнати в универсално разбираеми знаци, символи и кодове. Един  искрен и истински път в изследване на глобалнoто чрез локалното”, казва още авторът.

Станислав Божанков-Станко е роден през 1966 г. в Кюстендил. Завършил е графика в Академията за изящни изкуства “Ян Матейко”, Краков, Полша, в студиото на проф. Анджей Пийч. Работи в областта на живописта, рисунката и графиката. Участва в около 400 изложби (биеналета, триеналета, кураторски проекти и др.) – Филаделфия, Варна, Тайпе, Майданек, Уимбълдън, Бусан, Сеул, Ню Йорк, Любляна, Куала Ломпур, Истанбул, Пловдив, Люксембург, София, Ибиса, Канагава, Шанхай и др. Има 27 международни и национални награди.

Пирговата кула, която ще приеме изложбата, е отбранителна кула в центъра на Кюстендил, с почти квадратен план с размери 8,25 п Х 8,35 м и височина 15,50 м. Състои се от приземие и три етажа. Строена е с материали от античните терми. Приземният етаж на кулата е служел за склад.

На първия етаж са разположени засводен отвор от север, огнище за отопление и две бойници. Вторият етаж е организиран за продължително обитаване – с огнище, ниша, три прозореца и полуетаж – галерия с ниша за хигиенни нужди.

Третият етаж осигурявал кръговата отбрана с вертикални и кръгли бойници. Пирговата кула по своята архитектура и строеж принадлежи към типа на отбранителните кули от XV-XVI в. Тя представлява самостоятелна кула – бойница на местен феодал, разказаха от музея в Кюстендил.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button