Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини
Популярно

Международен фестивал на поезията “Славянска прегръдка“ започна в Кюстендил

Международен фестивал на поезията “Славянска прегръдка“ се провежда тази вечер в художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“ в Кюстендил. Организатор е „Славянската литературна и артистична академия“ с ръководител писателят и преводач Елка Няголова.

Основна цел на форума е сближаване на културните ценности на основата на общия език и културното наследство на славяните. Фестивалът е под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Фестът се прави ежегодно от 17 години в различни градове на страната. Седемнадесетото му издание започна през месец март в София и беше посветено на хърватския език. В Кюстендил акцентът е поставен върху сръбския език и поезия.

Специални гости от Сърбия на кюстендилското издание са акад. Ристо Василевски, Лиляна Стеич, Вера Хорват, Ясминка Надашкич-Джорджевич. Включват се и автори от града, сред които Георги Славчев, Светла Радкова, Петя Хантова, Теодора Сърбинска.

През тази година фестивалът ще продължи до края на октомври в различни градове на България, като фокус във всеки град ще бъде по един славянски език, разказа пред БТА Елка Няголова.

„Ние не просто правим събития, това е един дълбок културологичен проект“, посочи инициаторът на фестивала. Тя разказа, че докато в началото на проекта в него били включени едва 11 страни, сега „Славянска академия“ е ситуирана в общо 20 страни по света, където има славянски общности.

Няголова разказа, че инициативата е тръгнала от желанието за близост в чисто лингвистичен аспект. „ Да се доближим един до друг, защото времето доказва, че корените се нещо много важно. Когато сме близо до него, можем да разберем и прозренията на светите братя Кирил и Методий“, посочи Няголова.  Тя подчерта, че академията не обхваща само поети, а хора от целия спектър на културата и изкуството, които са радетели на славянството. „В академията влизат и актьори, художници, дори режисьори, сред които почетни членове са Кшищоф Зануси, Емир Костурица“, каза още Няголова.

“Единственото, което е забранено в рамките на това творческо обединение, е разговор на друг език, освен славянски. Всеки си идва с езика, но дори и да не знаеш други славянски езици, все пак се разбираме. Това само по себе си показва много неща“, посочи още Елка Няголова.

Според нея историческата памет е въпрос на самоуважение, но винаги трябва да се гледа напред. “Културното общуване трябва да продължи, защото то лекува рани”, допълни още организаторът на форума.

Партньори на инициативата са Съюзът на българските писатели, Съюзът на българските журналисти, Национален клуб „Родолюбие”, Синдикатът на българските учители, Фонд „Устойчиво развитие за България”.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button