Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

“Червено вино с аромат на череши” в село Раждавица

Няколко празника – Трифон Зарезан, Св. Валентин, както и този и на хубавото време и доброто настроение, отбелязаха днес в с. Раждавица, община Кюстендил. “Днешният ден е избран да обедини празниците, почетени през делничните дни през седмицата”, обясниха организаторите.

В центъра за занаяти “Старата череша” в селото беше организирано събитие под надслов  “Червено вино с аромат на череши”. Организирани бяха и работилници за стари занаяти – кошничарство и месене на хляб, а опитни в бродерията разказаха за кода на българската шевица.

“Виното с черешите е останало от времето. Има традиция, според която хората запазвали най-сладките сушени череши, от които правели вино. Това е занаят, който е позабравен”, разказа Борислав Крумов от Центъра за занаяти.

Днес в стара, над 100 годишна, възстановена фурна беше изпечен и хляб, за което изпичане също се изисква майсторлък, разказа Крумов.

Кукери от Жабокрът допринесоха за празничната атмосфера, а читалището в селото организира пленер за млади художници.

Столичани, закупили наскоро къщи в селото, също бяха гости на празника и разгледаха изложбата в местната галерия. Там се представени и фотоси от 30-те години на миналия век, когато в селото е имало много повече живот и занаятчии.

През есента в Раждавица ще бъде изградено “Балканско село”, чиято идея е хората да се  потопят в атмосферата на сръчните ръце на местните занаятчии и производители.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button