Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани
Популярно

10 места, които да посетите в Кюстендил и района

Районът на Кюстендил е един от най-красивите в Югозападна България. Градът е притегателен балнеоложки център и изходен пункт за туризъм в планината Осогово.

Кюстендил е един от най-древните български градове. Най-известните му стари имена са Пауталия и Велбъжд. През юни месец тук се провежда „Празник на черешата“, като може да дегустирате всякакви сортове череши и сладка направени от тях.

Празникът на града се чества на 29 януари, когато официално кюстендилци са се освободили от османската власт. След възраждането градът процъфтява, като това се дължи на нарастването на християнското население.

В кюстендилския район има за всеки по нещо – крепости, върхове, мостчета и язовири. В следващите редове сме събрали една част от местата, които си заслужава да посетите в това прекрасно кътче на България.

1. Художествена галерия

Галерията в града носи името на най-значимия български художник, който е известен не само у нас, но и по целия свят – Владимир Димитров-Майстора. Тук се намира постоянна експозиция на най-голямата колекция на творби на Майстора. Галерията е създадена през 1944 г. През 1972 г., в чест на 90 години от раждането на Майстора, е построена сегашната сграда.

2. Римски терми

Т.нар. публични бани са изградени през 2-3 век, като са вторите по големина римски терми след тези във Варна. Подът и стените на залите са били облицовани с мраморни плочи. Това място, освен за хигиенни и лечебни цели, се е използвало и за социални контакти и срещи.

3. Крепост „Хисарлъка“

Крепостта се намира на най-високия едноименен връх в града. Тя е оцеляла по време на Първата и Втората Българска държава, както и през османското робство. Хисарлъка е построена още през 4 век, като в наши дни е едно страхотно място за разходка с невероятна гледка към Кюстендил.

4. Емфиеджиева къща

Тя е построена през 1874 г., тип възрожденска къща, подобна на тези в Пловдив. Принадлежала е на Христо Лазов – главен майстор от кюстендилския еснаф. Къщата се намира в т.нар. махала „Лозенец“, в която са живели по-заможните жители на града.

5. Регионален исторически музей

Това е една от задължителните спирки във всеки град. Тук можете да се запознаете с историята на града и района около него. Сред експонатите в музея е забележителният модел на пещ с лунен календар, считан за най-ранният, познат в Европа.

10 места, които да посетите в Кюстендил и района

6. Връх Руен, Осогово

Руен е най-високият връх в Осоговската планина. Издига се на 2251 м надморска височина. Той се намира на границата ни с Република Северна Македония и поради тази причина по пътя за върха може да видите гранична полиция.

7. Пиргова кула

Името на кулата има гръцки произход – „пиргос“, което означава „кула“. Намира се в близост до римските терми. Височината на отбранителната кула е 15 м. Тя има приземие и три етажа, като последният се дели на два полуетажа. Не е датирана съвсем точно, но се предполага, че е строена в периода между края на 14 и началото на 15 век.

8. Кадин мост, с. Невестино

Това истинско произведение на изкуството се извисява над р. Струма в с. Невестино, област Кюстендил. Нарича се още Невестин мост. Той впечатлява туристите със своите 100 метра дължина, 5 метра ширина и 5 свода.

9. Провиралката, с. Лиляч

Скалното светилище се намира до язовир Лиляч и едноименното село, близо до Кюстендил. Непосредствено до Провиралката се намира и църквата „Св. Георги“. Отворът е изключително тесен и поверието гласи, че всеки, който успее да мине през него преди изгрев слънце, го чака здраве и късмет.

10. Местността Ючбунар

Тук в прохладната малка горичка от секвои се открояват 3 гигантски дървета, които са високи над 30 метра. Предполага се, че това са най-старите секвои в България. Обиколките са им както следва – 9 м, 8.20 м и 3.90 м.

Източник: 10te.bg

Подобни публикации

Back to top button