Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЕкологияНовиниТОП новини
Популярно

Откриха новото депо за отпадъци в Дупница

Откриха новото рекултивирано депо за отпадъци над ж.к. "Бистрица" в Дупница

Приключването на техническата рекултивация на градското депо на Дупница, съдържащо хиляди тонове отпадъци, събирани в продължение на 60 години, беше обявено днес на официална церемония в местността Злево.

Рекултивацията беше изпълнена по Оперативна програма “Околна среда 2014-2020 г.” с безвъзмездна 100-процентова финансова помощ в размер на  5 756 082,18  лв. , казаха от общинския пресцентър. Началото на рекултивацията беше поставено преди година.

Рекултивирани са два имота с обща площ 79,757 дка, като отпадъка е събран на площ 75,78 декара. Извършено е предепониране на отпадъците, оформяне тялото на депото, уплътняване и полагане на геотекстил, след което и изолационен слой от почва и хумус с обща дебелина от 1,2 метра. Изградени са около 1,5 км канавки.

Създадена е система за високотемпературно изгаряне на сметищния газ, който се улавя в система от три газови кладенеца. Монтирана е мълниезащитна инсталация, както и три пункта за мониторинг на газовите емисии, инфилтрата от тялото на депото и повърхностните води.

След приключване на отчитането на техническата рекултивация пред управляващия орган на ОПОС, ще се пристъпи към изпълнение на биологичната рекултивация, която предвижда затревяване на депото, посочиха още от общината.

Пожарите и тлеенето на сметището обгазяваха града и близките села, като проблемът в последните години беше много сериозен. Сметището ще продължи да се охранява и в бъдеще, казаха за БТА от общината.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button