Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани

Отец Нектарий беше възведен в йеромонах

В йеромонашески чин, на Лазарова събота, беше възведен отец Нектарий от Рилския манастир

По решение на Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия, на днешния ден – Лазарова събота, в Рилската света обител, беше възведен в йеромонашески чин дългогодишният брат и йеродякон на Светата обител отец Нектарий (Николов), съобщиха за БТА от манастира.

Светата Божествена литургия беше предстоявана от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим в съслужение с игумена на Светата обител Адрианополския епископ Евлогий, архимандрит Василий – протосингел на Софийската света митрополия и духовенство от страната. В богослужението взе участие и архимандрит Антоний от манастира „Св. пророк Илия”, Ливан.

В проповедта на архиереите беше изтъкната значимостта и високата отговорност на свещеническия сан, както и достойното му приемане от нововъзведения йеромонах Нектарий. Словото завърши с многолетствие и благопожелания за духовни сили и благодатно служение на нивата Христова. Песнопенията по време на богослужението бяха изпълнени от хорове, ръководени от д-р Андрей Касабов и Димитър Златинов.

Официален гост на събитието беше и Николай Шушков – заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

На днешния ден – Лазарова събота, ден преди влизането Си в Йерусалим, Господ укрепява вярата на апостолите в Своето Божество, възкресявайки от мъртвите Лазар, който от четири дни лежал в гроба. Това е поводът, който задвижва всички събития в дните на следващата седмица, включително Разпятието и Кръстната смърт на Господа Иисуса Христа – Синът Божий, разказаха от манастира.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button