Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЕкологияНовиниПрепоръчани

Oпашка за дръвчета в центъра на Кюстендил

Стотици се подредиха на дълга опашка в центъра на Кюстендил днес, за да получат безплатни дръвчета от инициативата Гората.бг. Някои казаха, че чакат реда си от повече от един час.

“Днес в Кюстендил подаряваме 13 300 плодни, медоносни и паркови дръвчета на стотици желаещи. Дръвчетата са кайсия, слива, череша, вишна, орех, липа, явор, градски дървета и храсти, люляци, бряст. Целта ни е да правим колкото може повече добро, по колкото може повече възможни начини”, каза за БТА Никола Рахнев – създател на инициативата Гората.бг.

Повече от десет години Гората.бг засажда гори и прави различни добри и смислени неща, каза Рахнев. Той посочи, че кампанията преследва цели, които надхвърлят простото засаждане на дървета. Тя насърчава общността да се обедини в стремежа към по-зелено и устойчиво бъдеще, предлагайки на всеки участник не само дръвчета, но и подробни инструкции за тяхното отглеждане и грижа.

“В началото на инициативата си партнирахме с детски градини и училища, включихме общини, пчелари. Съвсем естествено се случи това – да раздаваме на хората. По-рано изпращахме с куриери на хора в цялата страна, но е много по-нормално да посетим градовете и да ги раздаваме директно на желаещите”, допълни Рахнев. Той разказа, че инициативата е за трета поредна година, като акцията през тази е най-мащабната. “Поставили сме си цел да засадим 1 милион дръвчета с доброволци в цялата страна, а до края на 2025 г. те да станат 5 милиона”, допълни Рахнев.

Инициаторът разказа, че организацията купува евтини дръвчета, защото работи в големи мащаби и успява да договори добри цени. “Средната ни цена за този сезон е 25 ст. за фиданка”, разказа той и допълни: “Парите не са толкова много, но ефектът е значим“.

Той посочи, че средствата за инициативата идват основно от дарения. “Приемаме такива само от физически лица и фирми, които са високоморални. Отказваме, например, дарения от фирми, свързани с алкохол, цигари, хазарт, замърсители на природата или съмнения за корупция. Най-голям дарител за тази година е “Гугъл”, разказа още Никола Рахнев. Самият той също участвал с лични дарения.

“До този момент не е имало град, в който да не подарим дръвчетата, които сме донесли. Благодарни сме и на доброволците, които се включват в раздаването. Много от тях са местни хора – от градовете, в които се провеждат инициативите”, разказаха още от Гората.бг.

Подаряваните днес в Кюстендилско дръвчета бяха от разсадници в Сливен и в с. Бързия, Монтанско.

Предстои Гората.бг. да обяви и друга своя инициатива за 8 март. Тогава с различни букети от нежни дръвчета ще бъдат зарадвани 2888 жени в България, които направят заявка за участие на страницата на инициативата.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button