Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини
Популярно

Кюстендил кани на Празника на плодородието

Кюстендил се стяга за традиционния Празник на плодородието, съобщи Дима Укалска, началник на отдел “Култура и духовно развитие“ към Община Кюстендил. Програмата за есенния празник ще започне на 22 септември и ще продължи на 23 и 24 септември. “Елате в Кюстендил, вижте уникални произведения на изкуството, създадени от всичко, което е родила нашата земя. Докоснете се до изобилието, възнаградило човешкия труд“, отправи поканата Дима Укалска.

Празникът на плодородието увенчава есента в град Кюстендил и го заявява отново като град – “Майка на българското овощарство“. Този есенен празник на изобилието е наследство от Първия национален овощарски конкурс, проведен през далечната 1896 година, именно в Кюстендил. Овощарската традиция на кюстендилския край е жива през всички времена и предавана като опит и култура от поколение на поколение и от род на род.

Празникът се провежда ежегодно от 2008 година и се организира от Община Кюстендил, съвместно с Институт по земеделие – Кюстендил, който всяка година представя десетки сортове ябълки, отглеждани и култивирани в региона.

Богата художествена програма и красиво аранжирани щандове с плодове и зеленчуци радват посетителите. Гостите се забавляват в спортни зони и тематични художествени ателиета с аниматори Занаятчии и търговци от Кюстендил и региона представят своите художествени произведения, а земеделски производители продават своята чиста и здравословна продукция, директно на потребителите.

На 22 септември от 20.00 часа ще се състои спектакълът “Картините на Майстора оживяват под “Хисарлъка“. Той е дело на студио “Дебют“ и ще се състои пред Художествена галерия “Владимир Димитров – Майстора“. Официалното откриване на Празника на плодородието е от 12.00 часа на 23 септември, а мястото – Парк “Галерията“. В същия ден, но от 11.00 часа ще бъде открито изложението на художествено аранжираните щандове. Предстоят арт ателиета, работилници за деца и фолклорна програма. От 18.00 часа на площад “Велбъжд“ ще се проведе Европейска нощ на спорта, а от 20.00 часа пред Галерията ще се проведе концерт на Тома, Керана и “Космонавтите“, както и светлинно шоу с дронове.

Празничната програма продължава и в неделния ден, 24 септември, а от 12.30 часа ще се състои концерт на група “Дел Падре“.

Източник: ИА Фокус

Подобни публикации

Back to top button