Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниТОП новини
Популярно

Европейските програми за местния дребен и среден бизнес – пред провал

Националната асоциация на местните инициативни групи проведе работна среща, посветена на опасността подходът ЛИДЕР да спре да съществува и България да изгуби близо 1 млрд. лева

На 16.01.24 г. Националния пресклуб на БТА в София се състоя работна среща на тема „Опасност от провал на подхода „Водено от общностите местно развитие“ (ВОМР) и от загубата на близо 1 млрд. лв. за българската икономика и развитието на регионите“, организирана от Националната асоциация на местните инициативни групи в България (НАМИГБ). Освен присъствалите служители на Държавен фонд „Земеделие“, нито един представител на управляващ орган към съответните министерства не се отзова на изпратената покана за участие. В срещата взеха участие 53 местни инициативни групи (МИГ), кметове на общини, както и представител на Асоциация Българска национална ЛИДЕР мрежа (БНЛМ).

Председателят на НАМИГБ г-н Калоян Стойчев изложи пред участниците проблема и произтичащите от него заплахи. Съобщи, че Асоциацията е получила от Министерство на земеделието покана за среща с Министерски съвет на Република България, Министерство на финансите, ръководителите и представители на управляващия орган на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони, на програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, програма „Развитие на човешките ресурси“, програма „Образование“ и програма „Околна среда“. На срещата правителството ще предостави информация относно прилагането на подхода ВОМР през програмния период 2023 – 2027 г.

На срещата бяха изложени основните проблеми и искания от страна на МИГ, които ще бъдат включени в протокол и представени на срещата в периода 22-26.01.2024 г.

Главните предизвикателства, пред които са изправени МИГ, са липса на информация за процеса на подготовка на приложимото законодателство, финансовите затруднения и затруднения от административен характер, както и липсата на информация по процеса на създаването на единен управляващ орган, който да отговаря единствено за дейността и работата на МИГ в България.

Представителите на МИГ предлагат запазване на възможността да изпълняват многофондови стратегии за развитие, тъй като голяма част от тях натрупаха достатъчно капацитет, опит и доверие сред местната общност през текущия програмен период.

Ралица Мотовска, началник отдел „Договориране по ПМРСР“ към ДФЗ, уточни, че в момента целия капацитет на ДФЗ е съсредоточен в договарянето по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), което вероятно би забавило договарянето на проектите, които са подадени през местните инициативни групи. Ралица Мотовска увери представителите на МИГ, че ДФЗ е готов да договаря проекти, така както са били договаряни те и през изминалата една година.

„Причината да сме днес тук е, че също нямаме яснота относно как върви процесът по уреждане на нормативната база, върху която трябва да стъпи новият програмен период. И за нас е важно да разберем докъде са нещата, тъй като и ние имаме процедурна работа, предшестваща етапа по прилагане. Надявахме се да получим по-конкретна информация на тази среща, но уви това няма да се случи днес“, каза Даниела Чутуркова, главен експерт в дирекция „Оторизация на ППМРСР“ към ДФЗ.

Към днешна дата програмен период 2014 – 2020 година все още не е приключил за МИГ, прилагащи подхода, като те са в процес на подготовка за новия програмен период 2021 – 2027 година. Бюджетът, предвиден за прилагане на ВОМР за периода 2023 – 2027 г., е близо 1 милиард лева, като финансирането е планирано да обхване 100 МИГ и да достигне до над 2 млн. души в над 200 общини.

Източник: vomr.bg

Подобни публикации

Back to top button